Internetgebruikers hebben baat bij een snelle internetverbinding om te downloaden, te bladeren door webpagina’s en om met meerdere computers te kunnen internetten. De door providers beloofde internetsnelheid wordt in de praktijk niet gehaald. Er zijn in en om het huis altijd vertragende factoren. Om de internetsnelheid te verbeteren zijn er manieren om deze factoren op te sporen en daarmee de internetsnelheid enigszins te verbeteren.

Postcodecheck
Wanneer men gebruik maakt van ADSL als internet verbinding geldt: hoe groter de afstand tot de centrale, hoe lager de snelheid. Het is daarom van belang met een postcodecheck te controleren voor het afsluiten van een ADSL abonnement welke snelheid te verwachten valt. Het is aan te raden om bij verschillende providers deze check te doen. Er zullen aanbieders zijn die op basis van afstand maar 8Mbps kunnen leveren in plaats van 20 Mbps. Let bij het kiezen van een alles in 1 pakket op de snelheid van het internet. De internet verbinding zal stukken sneller zijn indien de centrale van de ADSL provider dicht in de buurt ligt.

Modem en router
De modem kan een tweede mogelijke vertragende factor zijn van het internet thuis. Het is bevorderlijk voor de snelheid dat de kabel tussen de modem en contactdoos van de kabel- of telefoonaansluiting zo kort mogelijk is. Het splitterkastje moet direct bij de wandcontactdoos worden geplaatst en zo kort mogelijk op de modem. Er is geen splitterkastje nodig indien bij ADSL de lijn enkel voor het internetsignaal wordt gebruikt.

De router is de basis van ieder netwerk. Het koppelen van meerdere computers aan één router kan een tragere internetverbinding opleveren. Door aan bepaalde computers of internetapplicaties een minimale bandbreedte toe te kennen werkt de router sneller. Ook kan op computers en toepassingen een maximum worden opgelegd. Ook is het van belang een losse router strategisch in huis te plaatsen, bijvoorbeeld op de middelste verdieping. Verstoring van signalen zullen hierdoor verminderen. Indien op bepaalde plekken in het huis de verbinding slecht is, kan een zogeheten wifi-extender uitkomst bieden. Deze versterkt signalen en kan op een strategisch tussenpunt worden geplaatst.

Snellere computer
Een wat oudere computer met weinig geheugen vertraagt de internetsnelheid ook. Het is belangrijk dat het besturingssysteem overweg moet kunnen met snel internet. Er bestaan voor onder ander Windows XP meerdere programma’s die het systeem kunnen optimaliseren. Wanneer er op één computer meerdere virusscanners en firewalls naast elkaar worden gedraaid, zorgt dit ook voor onnodige vertraging. Ook het downloaden van films en muziek kan vertraging opleveren van de internetsnelheid. Wanneer er meerdere computers worden gebruikt is het, om vermindering van snelheid te beperking, het best op één computer te downloaden op een moment waarop de andere computers niet worden gebruikt.