3D-tv maakt het mogelijk om meer diepte in het beeld te zien. Wanneer er iets op de televisie gebeurt, of een voorwerp richting de kijker komt, wordt dit ook zo door de kijker ervaren. 3D is al enige tijd succesvol in Euro Disney en bioscopen. Grotere fabrikanten willen 3D nu ook naar de huiskamer brengen door middel van 3D apparatuur, waaronder 3D-tv’s en Blu-ray. Het ontwikkelen van 3D is een erg ingewikkeld proces, het heeft daarom ook even geduurd voordat 3D televisies op de markt waren ontwikkeld.

Hoe werkt 3D?
Het effect van 3D is gebaseerd op het tonen van aparte beelden voor het linker- en rechteroog. Het beeld verschilt steeds een beetje van elkaar in horizontale richting. Deze verschillen worden door de hersenen geïnterpreteerd als een verschil in diepte, de hersenen gebruiken deze informatie om een 3D beeld van de omgeving op te bouwen. Het is de bedoeling dat het linkeroog alleen de linkerplaatjes ziet en het rechteroog alleen de rechterplaatjes. Om hiervoor te zorgen wordt meestal een 3D-bril gebruikt. Er bestaan twee soorten brillen: de actieve 3D-bril en de passieve 3D-bril.

Bij een actieve bril bestaan de glazen uit een klein lcd scherm. Deze brillen hebben baterijen nodig of er zit een oplaadbare accu in. In het scherm zitten beweegbare kristallen welke het licht doorlaten of blokkeren door elektrische spanning op het scherm te zetten. De beelden komen gescheiden aan omdat de glazen in de 3D-bril om-en-om doorzichtig en ondoorzichtig worden, dit loopt synchroon met de beelden vanuit de tv.

Bij de passieve bril worden de beelden voor beide ogen tegelijkertijd getoond. De beeldlijnen op het scherm bestaan uit even en oneven lijnen, de even lijnen krijgen een andere polarisatie van licht mee dan de oneven lijnen. De passieve 3D-bril sluit aan op deze polarisatie. Het glas voor het linkeroog laat alleen licht door dat dezelfde polarisatie heeft als de beeldlijn voor het linkeroog, hetzelfde geldt voor rechts. Bij de passieve techniek is de resolutie van het beeld wel lager omdat ieder oog in principe maar de helft van elk beeld ziet.

Aanbod 3D-tv
3D-tv’s worden op dit moment al verkocht door: LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony en Toshiba. De meeste tv’s hebben een groot beeldscherm van 102 cm of 117 cm. Sinds 2011 zijn er ook kleinere maten te koop zoals 81cm. Een 3D-tv is duurder dan een vergelijkbare televisie zonder 3D. De prijzen zijn wel steeds meer aan het zakken. De actieve 3D-brillen zijn prijzig, van €30 tot € euro. Deze moeten er meestal nog apart bij worden gekocht en zijn niet uitwisselbaar tussen verschillende merken. De passieve gepolariseerde brillen kosten ongeveer een euro per stuk en zijn soms wel uitwisselbaar. Naast een 3D-tv is er een 3D-Blurayspeler nodig om 3D-films te bekijken. Deze zijn te koop vanaf €100.